Vadinkite mane paranojiku, bet jau kuris laikas domiuosi kaip mobilieji telefonai veikia žmogaus sveikatą. Ko gero pagrindinis požymis atspindintis to poveikio mastą yra SAR. Tiesą pasakius, kol kas nėra labai baisių tyrimų, kurie teigtų, kad didesnis SAR jau yra 100% rimtos ligos priežastis (ar bent jau man jie dar nepakliuvo į akiratį), tačiau daugumoje tyrimų vis tik pažymima, kad ilgalaikis poveikis (daugiau kaip 10 metų) gali tūrėti neigiamą poveikį žmogaus organizmui.

Kadangi taip jau nutiko, kad ketinu pasikeistį vieną savo mobilųjį, nusprendžiau pasižvalgyti ką saugaus šiuo metu galima rasti rinkoje už įkandamą kainą (tarkim iki 700Lt). Tokio pasižvalgymo rezultatai manęs labai nenudžiugino, nes pasirodo pigus telefonas = mažai dėmesio saugumui. Nors lygiai taip pat ir didelis telefonas to saugumo negarantuoja.

Esu pamėgęs Sony Ericsson telefonus, tačiau šis gamintojas atrodo nelabai kreipia dėmesį į SAR. Vos keli telefonai su žemesniu nei 1 w/kg rodikliu. Su Nokia situacija geresnė, SAR daržniausiai svyruoja nuo 0.5 iki 1 w/kg. LG telefonai (bent jau kiek teko pasižvalgyti) turi vieną žemiausių SAR rodiklių.

Ištikro nežinau kiek tiesos yra šiose skaičiuose, nes pasirodo net pateikinėjat SAR rodiklį galima sau leisti šiek tiek varijuoti. Nors atrodo priimta SAR rodiklį rodyti, kaip poveikį į smegenis, tačiau kartais pateikiamas SAR rodiklis, kaip poveikis į visą likusį kūną. 0,76 w/kg ir 0,36 w/kg skaičiai labai skirtingi, tačiau jie yra vieno telefono rodikliai į skirtingas vietas. Dargi, pasirodo kiekvienas modelis turi bent kelias variacijas (!), o kiekviena variacija turi skirtingą SAR rodiklį.

Galbūt kaip dabar blizga “eko” temos, taip greitu laiku blizgės ir “saugios technologijos”. Labai jau nesinorėtų ilgai kepinti savo smegenėlių…