kodėl web/app testuotojas – svarbu!

Per gyvenimą teko susidurti su daug įvairių profesijų ir darbų. Viena keistesnių – web/app testuotojas. Pakankamai ilgą laiką galvojau, kad tai nereikšmingas, neįdomus ir lengvas darbas. Panašiai, kaip prieš daugelį metų buvo sakoma “gauk pinigus už nuorodų spaudinėjimą“. Laikas eina, o požiūris vis tik keičiasi.

Juo daugiau tenka susidurti su UI, UX ir CX, juo daugiau suvokiu, kad sėkminga interakcija nebūtų įmanoma, be visų aplinkybių išanalizavimo ir galiausiai testavimo ar viskas veikia taip, kaip turėtų.

Šios dienos pavyzdys:

(1) Noriu susimokėti už IV paslaugas, susigeneruoju sąskaitą, renkuosi greitą apmokėjimą internetu.

(2) Renkuosi Banką (šį kartą SEB), prisijungimo būdas stipriai reklamuojamas “Smart-ID”. Suvedu reikalingus kodus, pasitvirtinu ir aš jau banke.

(3) Renkuosi sąskaitą, tvirtinu ir…

…ir čia UX nusprendžia, kad turėčiau pirmiausia pasirašyti “Smart-ID” sutartį. Nesuprantu kodėl mane įleido į banką, jei reikia atskiro patvirtinimo dėl tokio prisijungimo? Arba dėl ko iškarto prisijungus nebuvo įspėjimo, kad operacijos negalėsiu užbaigti, nes mano prisijungimo būdas (nepaisant to, kad vis tik įleido) yra nesankcionuotas?

O didžiausia UX klaida šioje vietoje yra tai, kad “Smart-ID” sutarties SEB interneto banke pasirašymas baigiasi žinute – sutartis pasirašyta ir grįžtama į titulinį interneto banko puslapį. Klausimas – kodėl jungiausi į banką? Taip, taip, apmokėti. Tačiau procesas nutrūko, interakcija neįvyko, sąskaita liko neapmokėta, o IV sako:

Testuotojas?!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Siaip galima iv pakeist apmokejima. Eini i “Saskaitos”, paspaudi kad nuimti lock kur yra, spaudi apmoket dar karta, ir gali pasirinkt is naujo. Bet aisku galetu but isdestyta paprasciau.

    Ta proga anekdotas apie testuotoja.
    QA Engineer walks into a bar:
    – Orders a beer.
    – Orders 0 beers.
    – Orders 999999999 beers.
    – Orders a lizard.
    – Orders -1 beers.
    – Orders a sfdeljknesv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.