Jei tikrai ketinate imtis fotografijos verslo, tikriausia Jums vertėtų pasižiūrėti Chase Jarvis paskaitėlę apie tai. Trys dalykai, kurie man geriausiai įsiminė:

* Reikia būti išskirtiniu, turėti savo savitą stilių. Labai gerai, kai Tavo vardą sieja su kažkokiu stiliumi. Jei kam nors prisireikia būtent tokio stiliaus, didžiausia tikimybė, kad jie kreiptųsi į tave. Kai kiekvienas gali nusipirkti veidrodinį fotoaparatą, vienu lemiamu faktoriumi tampa išskirtinumas – kuom tu geresnis už kitą, su tokia pačia įranga?

* Dalyvavimas foto bendruomenėse. Šaunu, esi išskirtinis, bet niekas apie tave nežino? Bendruomenės yra tarsi reklama, galimybė pasirodyti visiems, parodyti savo išskirtinumą. Paieškos tarnybos visagalės, tad aktyvus dalyvavimas bendruomenių veikloje padidina tikimybę, kad ieškant fotografo atras būtent tave. Dar geriau būtu dalyvauti ne tik Lietuvos fotobendruomenėse. Reikia plėsti savo akiratį, kaupti patirtį ir iš užsienio fotografų, dalintis savo patirtimi su jais, išklausyti patarimų. Man atrodo, kad tarptautiniuose portaluose susirinkusi “marga” publika yra kur kas draugiškesnė ir kur kas mieliau dalina patarimus nei mūsiškė.

* Aistra nuotraukoms. Manau tokia aistra yra gerai dėl dviejų dalykų: 1) Daug fotografuodamas tobulėji. Jei fotoaparatą rankose laikai kiekvieną dieną ir kartą per savaitę, daugiau įgudžių atsiranda tikrai pirmuoju atveju. Esu pastebėjęs, kad kai kurį laiką neimi fotiko į rankas, po to pradedi pamiršti pasitikrinti jautrumą (ISO), baltos spalvos balansą (WB) ir pan. Taip galima pražiopsoti arba nepataisomai sugadinti labai gerus kadrus. 2) Jei fotografuosi tik tuomet, kai gausi užsakymą, praeis visa amžinybė, kol turėsi “portfolio” su savo stiliumi įvairiose aplinkose, savo galimybėmis, pakankama gausa gerų kadrų. Labai gerai yra tiesiog susigalvoti sau temą/užduotį ir pabandyti ją įgyvendinti taip, lyg būtų sumokėti labai dideli pinigai. Dar geriau pasirinkti neįtikėtinas mintis/temas. Kai marketingas yra toks neįtikėtinai kūribingas, niekada nežinai, kada tavo neįtikėtinos idėjos/fotografijos gali jiems pasitarnauti.