kiek kainuoja atsiskaitymų kortelėmis sistemos

Atrodo jau galiu pasidalinti savo kuklia patirtimi įrenginėjant atsiskaitymus kortelėmis. Kiek tai kainuoja, bei ko reikia, kad tokį dalyką savo parduotuvėje turėtumėte pačiais mažiausiais kaštais.

Pirmiausia, pasižiūrėkim ką turime rinkoje. Pirmiausia yra keli tokių sistemų pajungimo būdai:
* Paprasta telefono linija
* Pasinaudojant mob. tinklais
* Internetu

“Trumpai” apie kiekvieną iš jų. Jungiant telefono linija paslaugos teikėjas (ko gero tai net nebus bankas, nes šias sistemas įrenginėja trečiosios šalys, o jų Lietuvoje vos kelios – Ashburn, First Data, who else?) reikalaus, kad kortelių sistemai būtų skirta atskira, dedikuota telefono linija. Už liniją reikia mokėti abonentinius mokesčius… dar esu girdėjęs, kad kiekvienas toks nepaprastas susijungimas su paslaugos teikėjui, klientui turinčiam kortelių skaitytuvą kainuoja gerus pinigėlius. Bet nebūčiau linkęs tuom tikėti. Ko gero, už sujungimus su paslaugos tiekėju mokėtumėte pagal įprastus įkainius. Bet! Bet jei Jūs esate Šiauliuose, tai Jums reiks skambinti į Vilnių, nes visos “trečiosios šalys” gavusios iš bankų palaiminimą imtis tokių paslaugų yra įsikūrusios būtent ten.

Išvados – nereikės įsigyti jokių papildomų prietaisų, tiesiog turėsite papildomą abonentinį mokestį (juk paslaugos tiekėjui taip pat reiks kažką mokėti, bet šitą dalyką derinsit su banku) bei mokėsite už kiekvieną susijungimą. Vienas susijungimas turėtų tilpti į 1min, na labai maksimumas į 1,5min. T.y. 0,26Lt už minutę, plius sujungimo mokestis 0,14Lt. Ir jei pavyks susijungti iš pirmo karto bei be problemų įvykdyti atsiskaitymą, tai bus tokio dydžio mokesčiai tenkantys kiekvienam atsiskaitymui.

Dar yra galimybė pasinaudoti mob. tinklų pagalba. Apie šį sujungimo būdą žinau mažiausiai, bet vienas iš privalomų dalykų čia tikrai yra nešiojamo skaitytuvo nuoma. Paskutinėmis mano turimomis žiniomis ši paslauga buvo įvertinta 50Lt/mėn. Ko gero SIM kortelę taip pat reiktų įsigyti, bei kažkokį mokėjimo plana jai paskirti.
Be nuomos mokesčio, bei papildomų abonentinių dar matau vieną šios paslaugos trūkumą – o jei ten, kur vykdomi atsiskaitymai yra prastas GSM ryšys?

Ko gero labiausiai laukiamas yra mano pasisakymas apie pajungimus interneto pagalba. Šioje vietoje yra net keletas galimybių. Pavyzdžiui, galima pasinaudoti mano buvusia darboviete ir pasirinkti jų siūlomą paslaugą “Interneto linija mokėjimo kortelių duomenų perdavimui”. Tai kainuos tik 25Lt/mėn. Jokios papildomos įrangos, jokių papildomų sujungimo mokesčių.

Bet jei jau turite interneto liniją ir netyčia turite pastovų / statinį IP adresą, tuomet viską galite pabandyti pasidaryti patys (na, beveik viską). Pasidaryk pats komplektui reikia tik VPN protokolą palaikančio routerio (pavyzdžiui iš BMS’o). Už tokį sumokėsite 240Lt. Ir tai bus vienintelė Jūsų investicija į mokėjimo kortelių sistemą. Routerį reiks padaryti prieinamą vienam išoriniam IP adresui, kad paslaugos teikėjas galėtų sukonfiguruoti VPN tunelius, taip pat, kad iškilus kokiems nors nenumatytiems atvejams galėtų greitai reaguoti ir šalinti gedimus. Routeris gali apjungti ir daugiau kompiuterių, tačiau jei tinklas tarp kompiuterių yra labai svarbus, geriau pasirūpinti swich’u ir kompiuterių tinklą sujungti per jį, o į routerį viesti tik vieną laidą.

Mokėjimo kortelių atsiskaitymo sistemų jungimas per internetą yra vienas pigiausių (ypač jei turite bent kiek apie PC tinklus nusimanančių pažįstamų) ir vienas greičiausių (patikimumą čia palikime, nes kompetencija tiek neneša). Beja, kalbant apie pajungimus per internetą reiktų dar pažymėti, kad mano žiniomis kol kas tik vienintelis SEB be jokių atsikalbinėjimų leidžia mokėjimo kortelių atsiskaitymus per internetą (SEB dirba su Ashburn). Galbūt mano žinios jau kiek pasenusios ir Hansa su First Data taip pat prisijungė į gretas… jei kas turite tokios informacijos būtinai pasidalinkite – nežinai kada gyvenime pravers.

p.s. čia trumpai pasidalinau mintimis apie pačio sujungimo problematiką. Kokį procentą bankas iš savo kliento paima už įskaitytus pinigus yra tik banko ir banko kliento reikalas. Į įskaitymo tarifus čia nesigilinau.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Jei gandai manęs neapgavo, tai First Data taip pat daro atsiskaitimų per internetą sistemas ir atrodo pastarosioms nereikia VPN tunelio (galbūt jų statomas adapteris pats sugeneruoja VPN tunelį?). Labai įdomu :)

  2. Vos ne 30lt mėnesiui dabar kainuoja nuoma vieno kortelių skaitytuvo. Tiesa panašu, kad jis pririštas pie vieno banko, tad pvž teikiant paslaugas kliento namuose reikėtų temptis jų keletą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.