Savaitės pasiekimai

Praėjusią savaitę pasidalinau tuometiniu statusu. O šiandien pasidalinsiu vaizdeliu, kurį užfiksavau šeštadienį:

20131116110452 20131116110706

Labai keistai sutapo. Kiek dienų buvau komandiruotėje, per tas dienas daugiausiai pasistūmėta į priekį. Realiai praėjusį pirmadienį pokyčių nelabai buvo matyti. Antradienis praleistas su kastuvu rankose + reguliuojant traktoriui iš kur ką paimti ir kur ką nuvežti, o štai nuo trečiadienio iki penktadienio vakaro atsirado visas grožis.

Dabar keletas faktų:

Darbų greitis

Šiltinti pradėjo lapkričio 5d. Per tą savaitę suspėjo tik prisisukti “108 profilį” prie fasado (profilis skirtas fasado polistirolui laikytis ir kad į jį iš apačios nepatektų graužikai) užsidėti pirmą eilę fasado polistirolo bei prisiklijuoti pamato putą. Dirbo trys žmonės.

Praėjusią savaitę pamatus pavyko “užarmuoti” (1d), +1d. smėliui palei pamatą bei pastoliams susirinkti ir nuo trečiadienio dirbo jau šešiese.

Planas, kad šešių žmonių brigada darbą užbaigs šią savaitę apie ketvirtadienį. Iš viso – 2,5 savaitės, dirbant 4-5 žmonėms (skaičiuojant žmonių vidurkį).

Žinoma, mūsų namas truputį kampuotas, pamatas gal nebuvo labai lygus, gal dar šlapia, tačiau nepatikėsiu, kad vienas žmogus, kad ir idealiomis sąlygomis, visą namą gali apšiltinti per 3 savaites. O tokių pareiškimų būta.

Medžiagos

Polistirolo poreikis = šiltinamų sienų plotas – angos (langai, durys, garažo vartai) + 15-20%.
Pas mus nepaisant daug kampų gavosi +15%.

Be polistirolo ir darbo dar reiktų planuoti apie +25-28Lt/m2 išlaidas medžiagoms (kaiščiai, klijai, armavimo tinkas, tabletės ir pan).

Neturiu nufotografavęs, bet ta vieta, kur kišasi kaištis yra uždengiama polistirolo tabletėmis. Ilgai galvojau ar jas dėti ar skip. Jei jūsų kaiščiai bus su metaliniais virbalais, tuomet net negalvodami tabletes dėkite. 1m2 bus 4 kaiščiai, kurie (jų neuždengus tabletėmis) turi beveik tiesioginį sąlyti su lauku + beveik tiesioginį sąlyti su jūsų vidaus sienomis. Tiesus kelias šalčiui į jūsų namus. Nežinau kokia situacija, kai kaiščiai plastikiniai (tokių būna).

Apie langus

Šiais laikais jau nerasite namo, kuriam dedant langus nebūtų klijuojama vėjo/drėgmės izoliacinė juosta. Langų firmos jas parduoda po ~4Lt/m. Bet koks statybinių medžiagų salonas jas parduos už 2,3-2,5Lt/m (7cm pločio abiem atvejais).

Jei turėsite terasinius langus pagalvokite ar jie turėtų dėtis ant blokelio, ekstrūdinio polistirolio ar kokios nors mixo. Galimas pavyzdys čia.

Kita

Nors klijavimas putomis buvo išbandytas klijuojant polistirolą ant pamato iš vidaus, tačiau lauko darbams reiktų rinktis tai, kas jau ne pirmus metus naudojama. Labai svarbu, kaip polistirolas klijuojamas prie sienos. Ar tikrai užtepamas klijų ratas aplink visą polistirolo perimetrą.

Gerai apgalvokite visus išėjimus (įskaitant garažą ir terasą) t.y. koks turėtų būti išėjimo mazgas – siena, durys, polistirolas. Ar įėjimą betonuosite ir polistirolo ties durų, terasos, garažo vartų apačiomis nereikia? Jei reikia, kokio jis toje vietoje pločio? Ar jį mindysite ar bandysite apsaugoti? Turiu sugalvojęs sprendimą, kurį bandysiu įgyvendinti pas save ir čia pasidalinsiu. Gal kažkam bus naudingas.

Hidroizoliacinė membrana (kuri izoliuoja apšiltintą pamatą nuo drėgno grunto) dedama iškilimais (burbuliukais) į vidų t.y. į pamatą. Burbuliukų tikslas, padaryti oro tarpus drėgmei nuo pamato išgaruoti.

Nors sulaukiau klausimų “kodėl taip darai?”, tačiau šiltinau netik rostverką (60cm), tačiau ir truputį žemiau jo. T.y. dėjau visą lapą 1x1m. Logika tokia, kad pamatas tikrai neperšaltų neužtenka 60cm šiltinimo, nes įšalas gali siekti iki 1,2m gylį. Tad jei turėsiu tik 60cm apšiltinęs, teoriškai šaltinis gali pasiekti rostverko apačią ir dar pakilti į viršų. Gal fantazija, tačiau braižant ant popieriaus lapo viskas “makes sence”.

 

Žinau, vizualinė informacija labiau padėtų paaiškinti mano rekomendacijas, tad kitą kartą pasistengsiu daugiau paveiksluoti.

← Previous post

Next post →

9 Comments

  1. vitalis

    o tu Taduk patikek,siaip norvegas jau trecia diena pasakytu aciu,ir dar jam labai idomu butu ka ten 5 vyrai daro,maximum 2

    • Manau namo dydis, greitis ir žmonių skaičius tarpusavyje koreliuoja :) Max 2 žmonės, 2 savaitės – bet gal ne 270kv.m. sienų ploto? Arba gal ne 8val/diena darbas? Arba gal ne 30Lt/kv.m. įkainis? :-)

    • Be to ką Tadas paminėjo, yra ir kokybės skirtumas. Tą patį darbą galima padaryt ir pigiai/greit ir gerai/kokybiškai, darbo laikas skirsis gal ir dvigubai ir trigubai. Norvegas ar lietuvis, skirtumo šiuo atveju nėra.

  2. būtų idomu pamatyti detalesnių foto, ypač kaip atrodė prieš armavimą, kaip padaryta apie gegnes ir tt.

  3. Įdomu kaip dabar namukas atrodo :) Jau turbūt ir namo aplinka pilnai sutvarkyta.

  4. Realiai liko, kaip nuotraukoje, tik ženkliai labiau apžėlę.

  5. Arijus

    Tokiam namui tiktų klinkerio plytelės. Pas mus kaimynystėj yra panašus, tai labai gražiai atrodo.:)

  6. Arijus

    Tokiam namui tiktų klinkerio plytelės . Pas mus kaimynystėj yra panašus, tai labai gražiai atrodo.:)

  7. Gražus ir itin didelis namas. Man čia ypač patinka langų pasirinkimas ir šiaip kvepia Amerika. Įdomu, kaip atrodo po fasado apdailos darbų :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.