apie geras idėjas

Cea nuotrauka

Prieš daug metų buvau sugalvojęs biznį. Tiesa, niekada jo nepradėjau, bet idėja buvo. Tuo metu labai trūko energiją taupančių lempučių. Pasirinkimas prekybos centruose buvo labai ribotas – arba cool white arba super brangios warm white. Idėja išaugo iki tiek, kad pradėjau ieškoti potencialių vietų užsienyje, kur galėčiau pirkti pigesnes, įvairių dydžių ir dizainų warm white CFL lemputes. Galiausiai pradėjau galvoti apie pardavimo kanalus (kol “prasimušių”) ir apsistojau ties internetu (kaip keista?). Nusižiūrėjau domeną – lemputes.lt (tuo metu dar buvo laisvas) ir… kažkur užmigau beveik pusei metų. Idėja galiausiai atrodė nebe tokia perspektyvi, tačiau nesinorėjo taip visko mesti, tad domeną galiausiai užsinorėjau nusipirkti. Deja… Tuomet jis jau buvo užimtas.

O dabar kita istorija. Tiesa, teisingumo dėlei reiktų prisipažinti, kad originalus idėjos autorius (bent jau mano žiniomis) yra mano buvęs direktorius, p. Aidas. Tikriausia tie, kas dažnai apsilanko maisto prekių parduotuvėse (ypač didžiuosiuose tinkluose) jau nebekreipia dėmesio į klausimą “ar turite nuolaidų kortelę?”. Jei kažkada užkibai ant šios bangos – tikriausia turi n+k nuolaidų kortelių, kurios netelpą į vieną, o gal net į dvi pinigines. Jei pasisekė neužkibti, tai net neuždavus kasininkei klausimo sakote “ne” :) Gal kiek juokauju.

Nors aš retai lankausi maisto prekių parduotuvėse, tačiau kažkokiu būdu esu sukaupęs bent tris (o gal net net visas keturias) dešimtis įvairių nuolaidų kortelių (žinoma ne tik iš maisto prekių parduotuvių). Jas visas nešiotis yra labai nepatogu, tad jau prieš kurį laiką atsirinkau tik “pačias, pačias” reikalingiausias. Bet ir jas tenka kažkur pamiršti ar palikti, nes ir tos 10 į piniginę (kur ir taip mokėjimo kortelės, ID ir t.t. guli) netelpa. Tuomet iš Aido išgirdau idėją – kodėl niekas nepadaro nuolaidos pagal asmens kodą, el. pašto adresą arba tiesiog vardą ir pavardę?

mylimiausia.lt nuotrauka

Ši idėja man patiko! Tačiau aš galvojau, kaip būtų galima sugundyti visus prekybos centrus (net ir konkuruojančius) pasidalinti savo vartotojų duomenimis. Gal jie galėtų duoti one-way prisijungimą prie jų duomenų bazės? Ką tokio turi pasiūlyti prekybos centrams, kad net konkurentai susidraugautų? Tiesa pasakius nieko nesugalvojau. Tuomet žiūrėjau iš kitos pusės – ar pirkėjas sutiktų kažką paaukoti (pvz. dalį savo sutaupytų pinigų) tokios kortelės aptarnavimui? Tiesa pasakius nei vienas atsakymas manęs nedžiugino. Kol prieš kelias dienas sugalvojau įrengimą (kurio tikriausiai neįmanoma sukurti), tačiau – įprogramuojama plastikinė kortelė, kur pats vartotojas galėtų “susikelti” visas savo turimas korteles ir naudoti tik tokią vieną. Tokiu atveju (spėju) vartotojas sutiktų susimokėti kažkokią fiksuotą sumą tokios all in 1 kortelės įsigijimui. Tačiau, kaip jau rašiau – tokios tikriausiai neįmanoma sukurti (riboja technologija arba atradimo kaštai).

Bet panašu, kad protingi žmonės šią idėją iš dalies įgyvendino – 6 in 1 jau gera pradžia! Mylimiausia kortelė, kurios reklaminė kampanija jau prasidėjo, apjungia 6 nekonkuruojančius (!) paslaugų teikėjus. Nors pranešimuose spaudai teigiama, kad visi jie patys sugalvojo ir susivienijo, tačiau iš domeno registracijos matau, kad iniciatorius buvo UAB “Palink” (IKI prekybos centrai). Tikiuosi, kažkur, didelių ponų užkulisiuose, yra paskelbtas atviras kvietimas prisijungti (bent stipriai nekonkuruojantiems) prie šios iniciatyvos mažinti plastiko kiekį mūsų piniginėse.

Galbūt tai paskatins su “Vilniaus prekyba” susijusių įmonių nuolaidų kortelių sujungimą į vieną (Maxima, Eurovaistinė, Ermitažas) arba naujų klasterių iš nekonkuruojančių įmonių susidarymą, kurie pasiūlys savo 6 in 1 variantą.

Na, blogiausiu atveju dar po 5 ar 10 metų kažkas įgyvendinsi all in 1 idėją (P.S. Dizainas jau yra!).

Dima Komissarov C'ALL nuotrauka

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Mylimiausia jau nėra tokia mylimiausia. Na, bent ne visur.

    Vakar bandžiau pasinaudoti Statoil Extra nuolaida Latvijoje. Deja, Mylimiausia nėra Extra, tad jokios nuolaidos negavau.

    Dažnai vykstantiems svetur Mylimiausia turi likti Lietuvoje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.