Su sąlyga, kad buvau išvykęs, turėjau galimybę prisiminti kad yra toks daiktas kaip fotoapratas ir kaip jis naudojamas. Tokių išvykų metu neapsieisi be walk around (WA) tipo objektyvo. Kas tai yra? Trumpai (kaip suprantu aš) – bendro pobūdžio (kasdieninis) zoom objektyvas su optimaliausiais / reikalingiausiais židinio nuotoliais plačiame ir tolimame galuose. Dar paprasčiau – objektyvas, kuris gali apimti tiek plačiai, tiek “pazoominti”.

Esu skaitęs, kad yra žmonių, kurie ir fiksus (fiksuoto židinio nuotolio objektyvus) laiko WA objektyvais. Ir be abejo vienas populiariausių fiksų tarp jų yra 50mm. Taip pat 35mm, kartais net 85mm. Aš nesu vienas jų.

Nors prie fotoaparatų kūnelių dažniausiai lipdomas (kit’as) yra 18-55mm, tačiau aš tokio objektyvo nebūčiau linkęs vadinti walk around’iniu. Tai standartinis objektyvas, tačiau, kaip jau minėjau, mano suvokimo WA turi apimti optimaliausius / reikalingiausius židinio nuotolius.

Pirmą veidrodinį fotoaparatą (DSLR’ą) nusipirkau prieš ~5 metus (*ist DL). Tuo metu labai daug apie šią sritį nesupratau (nesuprantu ir dabar), tačiau besirinkdamas ne KIT’ą galvojau kokį objektyvą pasirinkti: 17-70 ar 16-45. Nugalėjo pastarasis – juk Pentax native ir dar pastovus F4. Tuo metu forumuose dažnai skaičiau, kad objektyvą ir su 45mm tolimame gale gali vadintis WA. Tačiau po 5 metų šiokios tokios praktikos galiu pasakyti – nesąmonė.

Jei fotografija nežada būti jūsų verslas, jei kol kas negalvojate fotografuoti kažko labai specifiško (su pvz. tilt-shift ar macro), o norite tiesiog geresnės kokybės nuotraukų kasdieniniame gyvenime tiek namuose, tiek gamtoje, tiek keliaujant, norite turėti galimybę fotografuoti tiek plačiu kampu tiek “zoominti” – pamirškite visus 16/18 – 40/55mm.

40/55mm tolimame gale yra išsigelbėjimas tik kol jus riboja kambarių sienos. Išėjus į lauką šios ribos dingsta, o “zoominimas” kojomis ne visuomet yra toks patrauklus ir paprastas, kaip kolegos internete komentuoja (žinoma visuomet galioja taisyklė – įvairesnės įrangos poreikis yra atvirkščiai proporcingas fotografo kūrybiškumui =) ).

Studijuodamas savo fotografijas iš kelionių priėjau išvados, kad visiškas minimumas walk around objektyvui tolimame gale turėti 70-85mm, pakankamai būtų ~100-135mm, labai gerai ~200mm. Tuo tarpu pradžia – kuo platesnė. Pavyzdžiui pastarojoje kelionėje į UK su 17mm židinio nuotoliu buvo padaryta tikriausia 1/3 visų nuotraukų (galbūt tai mano stiliaus ypatumas, bet matant kažką didelio ir gražaus norisi apimti jį visą, o ne dėlioti mozaiką iš mažų detalių). Kitas populiarus “platus galas” 20-22mm, daug, daug rečiau ~24mm, o toliau jau prasideda >30mm.

Ką tai reiškia? Objektyvai 24-xx ar 28-xx ir pan taip pat nėra walk around, nes labai ir labai apriboja galimybę fotografuoti “plačiai”. Mano supratimu 24/28mm yra skirti tik pilno kadro fotoaparatams (full frame – FF. Pvz. Canon 5D ir pan.). Juk su prikirpta matrica visi Canon xxD ir xxxD su 17mm (t.y. x1,6) yra 27,2mm atitikmuo ant FF.

Tikriausia bus sakančių, kad prie 18-55 galima nusipirkti tele-objektyvą (pvz. 55-200mm) ir tai bus puikiai vienas kitą papildantis walk around komplektas. Sorry, bet prieštarauju. Kuo tikrai spėjau įsitikinti keliaudamas ir fotografuodamas – kaitalioti objektyvus kas 5min yra žiauriai nepatogu ir nesvarbu su kokia foto taše, krepšiu ar kuprine būtum. Dar pridėkime, kad oras ne visuomet būna pats geriausias – vėjas, dulkės ir t.t. fotoaparato matricai didelio džiaugsmo nekelia (nors daugelis šiuolaikinių DSLR’ų jau turi matricos nuvalymo funkciją).

So, iš ko rinktis? Šią dilemą sprendžiu ir aš. Supratau, kad komplektas 17-40 + 70-200, kurį šiandien turiu nėra pats palankiausias keliaujant. O keliauti norisi, o fotografuoti norisi (rečiau, bet…). Laukite tęsinio?

P.S. Kelios idėjos – Canon 15-85mm, 17-85mm, 18-135mm, 18-200mm. Nikkor 16-85, 18-70, 18-135, 18-200. Tačiau nereiktų pamiršti, kad kuo didesnis skirtumas tarp židinio nuotolių, tuo labiau buvo paaukota optinė kokybė konstruojant tokį objektyvą (bent iki šiol taip buvo).